När du kör betting på till exempel fotboll eller ishockey satsar du på vilket lag som ska vinna eller om matchen kommer att bli oavgjord
vid full tid.

Du satsar då antingen:

1 hemmalaget vinner
X det blir oavgjort
2 bortalaget vinner

Om det är oavgjort efter full tid är det detta resultat som räknas och inte vad resultatet visar efter till exempel förlängning eller straffar. Alla bettingsajter erbjuder möjligheten att spela på 1 x 2. Det finns inget minsta antal matcher som du behöver satsa på, utan allting är upp till dig. Detta till skillnad mot till exempel Svenska Spels Stryktipset, där du ska gissa 1 x 2 på 13 redan förutbestämda matcher.

Odds på 1 X 2

När du går in på en bettingsajt för att spela ser du att det står odds under 1 X 2. Dessa odds brukar vanligtvis stå i decimalform. Oddsen visar två saker. Det lag som har lägst siffra är favoriter att vinna matchen och siffran som står visar hur många gånger insatsen som du vinner om du har rätt. Om oddset till exempel är 1.23 och man satsar 100 kr får man utbetalt 123 kr vid rätt gissning.

Det finns två olika sätt att spela 1 X 2 odds på online betting sajter och dessa är:

Vanligt odds – det vill säga att oddset redan är satt innan matchen har börjat och du satsar på vem som kommer att vinna eller om matchen kommer att bli oavgjord. Detta odds kommer alltså inte att ändras oavsett hur matchbilden ser ut.

Live odds – det vill säga att oddset ändras under tiden matchen pågår. Du kan alltså satsa på 1 X 2 så länge bettingbolaget tillåter det. Det finns ofta även möjlighet att se matcherna live genom live streaming då man spelar med live betting.

1 X 2 spel hos Svenska spel

I Sverige finns det möjlighet att spela 1 x 2 spel inte bara på internationella bettingsajter, utan det finns även flera spelombud som är knutna till Svenska Spel som erbjuder den här spelformen. Du kan även besöka Svenska Spels egen sajt för att spela om du istället vill det. Dessa spelformer är dock mycket mer begränsade än vad det är online, då alla matcher redan är förutbestämda och du måste satsa på alla. Vilka är då några av de olika spel som Svenska Spel erbjuder?

Stryktipset har med fotboll att göra. Det har fått sitt namn från att man från början skulle stryka över resultatet av matchen som man inte trodde på. Nu för tiden går det ut på att gissa rätt på 13 olika matcher, vanligtvis från Sverige och England, på vilket lag som kommer att vinna matchen eller om den blir oavgjord. Resultatet som gäller är det efter ordinarie speltid och inte efter till exempel förlängning eller straffar. Det går även att gardera sig, det vill säga att man satsar på mer än en utgång på matchen. Under varje match på kupongen står det vad oddset är för varje lag att vinna. Oddset på matchen påverkar inte hur mycket du vinner. Vinstutbetalningar får man vid minst 10 rätt.

Europatipset hette från början italienska stryktipset, då det endast handlade om italiensk fotboll. Nu för tiden hittar man fotbollsmatcher från många europeiska fotbollsligor, men främst från Italien och Spanien. Det finns 13 förbestämda matcher, där man ska gissa vilket lag som vinner eller om det blir oavgjort. Resultatet som gäller är det efter ordinarie speltid och inte efter till exempel förlängning eller straffar. Det finns möjlighet att gissa på mer än ett resultat per match. Oddset står med under varje match, så man vet vilket lag som är favorit. Oddset påverkar dock inte hur mycket man kan vinna. För att vinna måste man få minst 10 rätt.

I Oddset Lången ska man satsa på mellan 1 och 10 matcher och man kan göra det inom olika sporter, på hur utfallet kommer att vara, det vill säga vinst, oavgjort eller förlust. Man spelar här med vanliga odds, med andra ord att man måste spela innan första matchen börjar. Det resultat som gäller är efter ordinarie speltid och inte till exempel om det går till förlängning. Utbetalningen på Lången blir insatsen x oddset. Vinsten blir utbetalningen minus insatsen.

Spelsystem och hjälp

Det finns spelsystem och hjälp som du kan använda dig av då du spelar på 1 X 2. Till och börja med kan du ofta satsa på mer än ett resultat i varje match, vilket kallas att gardera sig. Varje gardering kostar extra, så det är viktigt att vara strategisk då du vill gardera dig och ta hjälp av expertråd som du kan hitta på många sajter.

1 x 2 online

Alla bettingbolag online erbjuder möjligheten att spela 1 x 2 spel både med fasta odds och live odds. På dessa sajter kan du spela på massor med olika sporter från ett nästan obegränsat antal ligor. Du kan även ofta se matcherna du spelar på live genom live streaming.