Nu för tiden finns det inte så många fotbollscuper att välja mellan. De allra flesta tidigare renodlade cuperna har blivit till turneringar, då en cup generellt är en utslagstävling, där vinnaren går vidare medan förloraren åker ut. I en turnering spelar man istället i gruppspel, åtminstone i början, och sedan börjar utslagstävlingen senare genom att lag till exempel tar sig vidare till åttondelsfinal, kvartsfinal, semifinal och final. Fortfarande finns det dock vissa fotbollscuper kvar. En av världens största fotbollsturneringar kallar sig också till exempel för en ”cup”, även om det egentligen är en turnering, och det är Gothia Cup. Detta är världens största barn- och ungdomsturnering som arrangeras varje år i Göteborg.

Cupspel inom fotboll

Det finns fortfarande vissa kända cuper inom fotboll. De flesta av dem är nationella cuper och genom att placera sig bra i dem kan man bland annat kvalificera sig till större internationella fotbollsturneringar.

Några av de mest kända europeiska nationella fotbollscuperna är följande:

FA-cupen är världens äldsta fotbollscup. Den startade redan 1871 och lag från alla engelska ligor har möjlighet att delta. 50 inbjudningar skickades ut till första cupen, men endast 15 lag tackade ja och alla deltog inte ens till slut, utan endast 13 matcher spelades. Nu för tiden deltar över 700 lag från de engelska ligorna, men de flesta spelar i förkval och kvalificeringsomgångar fram till 3:e omgången, då endast 64 lag finns kvar. Det är även i 3:e omgången alla stora lag kommer in i cupen. Därefter är det en utslagstävling, där endast vinnaren går vidare. Det har skett mer än en gång att amatörlag har skrällt och slagit ut topplag från engelska Premier League. Vinnaren av FA-cupen kvalificerar till spel i Europa Leagues första omgång. Arsenal är det lag som har vunnit cupen flest gånger med 13 vinster. Manchester United kommer på andra plats med 12 vinster.

Coppa Italia är en fotbollscup för italienska fotbollslag. Cupen spelades för första gången 1922. De 18 lagen i Serie A kommer in i cupen till åttondelsfinalen tillsammans med de sex lagen från kvalet. Lagen möter varandra hemma och borta och vinnaren går vidare till nästa omgång. Juventus har vunnit Coppa Italia 12 gånger och Roma 9 gånger.

Coupe de France är en cup för fotbollsklubbar i Frankrike. Första gången den arrangerades var 1917. I cupen deltar nästan 8 000 lag och det är en utslagstävling. De sju första rundorna spelas i regionala distrikt för att hålla nere resekostnaderna för lagen som ingår. De franska proffsklubbarna börjar sitt deltagande från sjunde omgången. Vinnaren av Coupe de France kvalificeras till UEFA Europa League. Paris Saint Germain har vunnit flest titlar, nämligen 11 stycken, medan Marseille är det lag som har varit i flest finaler med 18 stycken.
Svenska cupen spelas både i cupformat och som turnering. Man börjar med två omgångar av cupspel, där lagen från Allsvenskan och Superettan kommer in i andra omgången. De 32 lag som är kvar efter andra omgången spelar gruppspel, där vinnarna från de åtta grupperna går till kvartsfinal. Vinnarna går sedan vidare till semifinal och till slut final. Vinnaren av svenska cupen kvalificerar sig även till UEFA Europa League. Malmö FF är det lag som har vunnit cupen flest gånger, nämligen 14 gånger, följt av AIK 8 gånger och IFK Göteborg 7 gånger.

Det finns även en internationell cup för fotbollslag, som kallas för världsmästerskapet för klubblag och som nästan uteslutande har arrangerats i Japan. Här tävlar de bästa klubblagen från de olika kontinenterna. Det bästa klubblaget från Afrika, Europa, Asien, Nordamerika, Sydamerika och Oceanien deltar. Från och med 2007 kvalar vinnaren av J-League i Japan mot laget från Oceanien om en plats till kvartsfinalen. Klubbarna som kommer från Nordamerika, Asien och Afrika inleder cupen i kvartsfinalen, medan lagen från Europa och Sydamerika börjar i semifinalen. Interkontinentala cupen är föregångaren till världsmästerskapet för klubblag och den spelades mellan 1960 – 2004. Denna cup kallades även Toyota cup, då det japanska bilmärket var huvudsponsor. Här möttes vinnaren av UEFA Champions League och sydamerikanska Copa Libertadores.

Tidigare cuper

De två största europeiska fotbollsturneringarna började som cuper, men bytte sedan form till turneringar med kval, gruppspel och sedan slutspel.

Dessa turneringar är:

UEFA Champions League – detta är den största och mest prestigefulla fotbollsturneringen inom europeisk fotboll. Denna turnering arrangeras av UEFA varje år. Fram till 1992 hette turneringen Europacupen, men ändrade då namn till nuvarande UEFA Champions League. Till att börja med var denna cup endast till för mästarlagen från de olika ligorna, men sedan 1997/98 deltar även klubbar som kommit på andra, tredje och ibland fjärde plats i respektive ligor. Gruppspel inleddes 1992, vilket var samma år som cupen bytte namn, och består av upp till fyra kvalomgångar, gruppspel och sedan slutspel. I slutspelet möts klubbarna både på bortaplan och hemmaplan, men finalen spelas bara en match. Real Madrid är det lag som har vunnit cupen/turneringen flest gånger, nämligen 12 stycken, följt av Milan som har vunnit 7 gånger. Säsongen 1978/79 lyckades Malmö FF att ta sig till final, men förlorade tyvärr.

UEFA Europa League – detta är den andra stora prestigfylla fotbollsturneringen i Europa. Tidigare hette den Uefacupen. Denna turnering anordnas av UEFA varje av säsong. 2009/2010 bytte den namn till sitt nuvarande namn och man började bland annat med kvalmatcher i en tidig fas. Från och med 1960 deltar klubbar som har kvalificerat sig genom sin placering i inhemska ligor, vanligtvis andra till fjärde plats. Nu för tiden deltar även vinnarna av många inhemska cuper i turneringen och även förlorare i Champions Leagues tredje kvalomgång. Spanska lag har dominerat turneringen och har vunnit den 10 gånger. Bästa målskytt genom tiderna är svenske Henrik Larsson med 40 mål. IFK Göteborg har vunnit Uefacupen två gånger, nämligen 1981/82 och 1986/87.

Betting på fotbollscuper

Alla online bettingbolag erbjuder möjligheten till odds och live odds på olika fotbollscuper och turneringar. Många bettingsajter visar matcher via live streaming, vilket är riktigt roligt. Då kan man köra betting samtidigt som man ser matcherna. Bästa upplevelsen är dock att se matchen live som åskådare och då kan du lätt använda din smartphone och surfa in på bettingbolagets mobilsajt eller använda deras applikation för att se live odds just nu och spela med live betting.