Att hålla på med odds och betting är roligt och spännande. I början kan det dock verka lite komplicerat och man kanske drar sig lite för att börja med det. Sanningen är dock att det är väldigt lätt när man först lärt sig grunderna. Swebetting.com har valt att sätta ihop en bettingskola för att du ska få den grundläggande kunskapen inom odds och betting. Självklart är erfarenhet också mycket viktigt, men det är upp till dig att få denna och ju mer erfarenhet du har, desto större chanser har du att bygga upp bettingstrategier och kunskap som ökar dina möjligheter att vinna stort. Vi på Swebetting.com kan bara visa dig vägen genom att guida dig lite grann.

Välja spelbolag

Efter att du har bestämt dig att prova på odds och betting gäller det att hitta ett eller några bettingbolag online som passar dig. Det är inte så lätt som du kan tro, då det finns hundratals olika sajter som erbjuder odds och betting. En bra början är att hitta betting affiliate sites som marknadsför dessa bolag och läsa recensioner om olika spelbolag som finns på deras sajter. Dessa sajter brukar recensera väldigt många olika bolag och både nämna fördelar och nackdelar med varje. Därför är det viktigt att läsa olika recensioner om samma bettingbolag för att få en så bra bild som möjligt om bolaget. Vilka faktorer är då viktiga att tänka på då man väljer bettingbolag?

Jo, följande:

 • Vem äger bettingbolaget?
 • Finns deras sajt tillgänglig på svenska?
 • Kan man använda svenska kronor?
 • Vilka betalningsmetoder finns det?
 • Hur kan man nå supporten?
 • Vilka sporter finns det?
 • Erbjuder de både odds och live odds?
 • Erbjuder de live streaming av matcher/tävlingar?
 • Erbjuder bettingbolaget kampanjer/erbjudanden?
 • Finns det bonusar?
 • Har bettingsajten även casino online?

Varifrån kommer licensen?

De två viktigaste punkterna är vem som äger bettingbolaget och varifrån licensen kommer. För det mesta innehar ett bettingbolag sin licens från spelmyndigheter som MGA på Malta eller The Gambling Commission i Storbritannien. Om licensen kommer från en spelmyndighet utanför EU måste du spela vinstskatt som spelare från Sverige, vilket du inte behöver göra om spelbolaget har sin licens från ett EU-land.
Självklart är det även viktigt att få sig en egen uppfattning av bettingbolaget och de betting sajter som de erbjuder, så när du har valt ut några sajter är det dags att besöka dem och prova på dem för att se vilken eller vilka du tycker mest om.

Registrera ett konto

Att öppna ett bettingkonto kostar ingenting och tar inte mer än några få minuter. Det enda du måste göra är vanligtvis att fylla i dina personuppgifter och registrera dig med en giltig e-mailadress. Många bettingbolag erbjuder en bonus direkt då du har skapat ett konto utan några som helst krav på att göra någon insättning på ditt bettingkonto. När du är registrerad hos bettingsajten har du möjlighet att surfa runt inne på sajten och upptäcka på riktigt vad de erbjuder. Det är denna erfarenhet som sedan ska vara det som avgör om du väljer att börja spela för riktiga pengar på just den sajten. Erbjuder de det du söker? Om de gör det är det dags att börja med att göra en insättning på ditt bettingkonto. Nu för tiden erbjuder de allra flesta online betting-sajter en välkomstbonus när du gör din första insättning på ditt bettingkonto.

Konton hos fler bettingbolag

Många bettingbolag äger mer än en bettingsajt och dessa är ofta sammankopplade. Det är inte lätt att som lekman veta vilka sajter som har samma ägare. Om du kollar längst ned på sajtens sida brukar du dock ofta se vem som äger eller driver sajten. Om det inte står där brukar du kunna hitta det på sidan ”om oss”. Om samma ägare driver två bettingsajter som du är intresserad av är det vanligt att du bara kan registrera ett konto, men detta konto gäller på alla sajter som bettingbolaget driver. Det finns dock bettingbolag som kräver att spelarna registrerar konton på var och en av sajterna. Förutom detta finns det inga reglerade begränsningar om hur många bettingbolag som du kan ha konton hos.

Hur du spelar

Nu när du förhoppningsvis har hittat en online bettingsajt som du tycker om, registrerat dig, gjort din första insättning och fått din välkomstbonus är det dags att lära dig hur odds fungerar och hur man kör betting. Online pratar man ofta om betting och live betting. Betting betyder att satsa. Antingen kan man satsa på fasta odds, det vill säga att oddset är spikat och inte ändras, eller på live odds. Vid fasta odds kan oddset till exempel vara 2.3 att lag A kommer att vinna över lag B innan matchen börjar och oddset att lag B vinner är 7.34. Detta odds kommer inte att ändras. Om du däremot spelar med live odds och live betting gör du dina insatser medan matchen pågår. Oddsen ändras efter situationen, men så snart du har gjort din satsning är oddset fast för dig. Om oddset för lag A var 2.3 före matchen och plötsligt skadar sig deras toppanfallare kanske oddset faller för att laget kommer att vinna, då laget blir försvagat. Om lag B plötsligt gör tre mål ökar oddset, då chansen att de vinner plötsligt har stigit mycket. Förutom att spela på vem som kommer att vinna erbjuder många betting sajter på nätet även möjligheten att satsa på vem som kommer att göra första målet, hur stor målskillnaden kommer att vara, vilket lag som kommer att göra sista målet med mera.

Olika sätt att spela på betting

De vanligaste sätten att spela på online:

1 X 2 – här spelar du på vem som kommer att vinna eller om matchen kommer att bli oavgjord. Under varje lag står det vilket odds som gäller för att det laget kommer att vinna och under X vilket oddset är för oavgjort.

Money line – här spelar du endast på vem som kommer att vinna eller förlora. Här använder bettingbolagen amerikanska odds.

Över/under – här bettar du på hur många mål/poäng det kommer att bli i en match, om det kommer att bli över ett antal eller under det antal som bettingbolaget har satt upp.

Resultat – detta är det svåraste bettingsättet, då det gäller att gissa rätt resultat. Oddsen på resultat brukar dock vara de som är högst, då det är väldigt svårt att gissa.

Vinnare – denna spelform är inte 1 X 2, utan här pratar man om vem som kommer att vinna till exempel fotbollsligan, VM eller en specifik turnering. Det kan vara väldigt svårt att sia om detta och därför erbjuder man här ofta både odds och live odds.

Sporter med handikapp – det finns även sporter där man spelar med handikapp, det vill säga att det sämre laget eller spelaren har fördel. Den vanligaste sporten för detta är golf. När man bettar på odds gäller det att se om ens spelares handikapp räknas in i tävlingen eller inte.

Det finns fler bettingformer än dessa, men de som nämns här är de vanligaste och du hittar dem på alla seriösa online bettingsajter.

Olika oddsformer som finns

Det finns tre olika vanliga oddsformer som du kan hitta på de allra flesta bettingsajter. I Sverige är den vanligaste formen decimalodds, det vill säga att oddset står utskrivet i decimalform. Det lag som har lägst odds av två är favoriter i en match. Om oddset till exempel är 2.38 betyder det att om du satsar 100 kr kommer du att få utbetalt 238 kr om du tippat rätt, varav själva vinsten då blir 138 kr. Nästa oddsform är bråkformen. Detta sätt är vanligast i England och därför brukar man även kalla det för engelska odds. Om det står att oddset är 6/5 betyder det samma som 1.2 i decimalodds. Den sista formen av odds är amerikanska odds. Dessa står skrivna med ett +tecken eller -tecken innan en siffra. Om det står +300 betyder det att du vinner 300 kr om du satsar 100 kr. Om det å andra sidan står -200 betyder det att du måste satsa 200 kr för att vinna 100 kr.

Att lyckas med din betting

Kunskap är ofta källan för att lyckas och detsamma gäller med odds och betting. Det brukar inte räcka med att bara ta del av den aktuella informationen som finns tillgänglig på många online forum för att lyckas, utan det är alltid bra att förkovra sig i historik om de lag eller turneringar där du vill spela. Om du till exempel vill köra betting på en match är det en bra idé att inte bara se formen på lagen just nu, utan även se inbördes statistik sedan tidigare. Hur många gånger har de olika lagen vunnit mot varandra, hur har de lyckats på hemma-/bortaplan och hur många vinster/förluster har de i bagaget inför denna match. Finns det något annat som kan vara avgörande för hur resultatet kan bli? Detta kan till exempel vara väder eller årstid. Även om ett europeiskt fotbollslag på pappret borde vara bättre än till exempel ett från Afrika kan man behöva räkna in att värmen är en nackdel för det europeiska laget om matchen spelas mitt i sommaren i Afrika.

Tänk på

Viktigast av allt är ändå att spela för att ha kul och att du inte spelar för mer pengar än du har råd att förlora. Ingen match är avgjord innan slutsignalen har gått, oavsett hur ställningen ser ut för tillfället.