Fotbolls-EM, eller UEFA European Football Championship som turneringen egentligen heter, är en fotbollsturnering för europeiska landslag som spelas vart fjärde år och som är förskjutet två år i relation till världsmästerskapet i fotboll. Före 1968 kallade man turneringen för Europacupen i fotboll för landslag. Sedan 1996 till och med 2016 spelades fotbolls-EM med 16 lag, men 2016 utökade man antalet landslag till 24. Fotbolls-EM är en av världens mest populära sportevenemang och intäkterna från denna turnering i form av sponsring och reklamintäkter ger UEFA ungefär 1,5 – 2 miljarder USD i inkomst. I snitt brukar ungefär 150 – 200 miljoner människor se de olika matcherna under EM-slutspelet.

Tyskland och Spanien är de nationer som har vunnit flest titlar med tre var. Sveriges bästa placering i EM-slutspelet var en semifinalplats 1992, då man förlorade mot Tyskland med 1-0. Fram till och med EM-slutspelet 2016 fick värdlandet eller värdländerna gratisplatser till turneringen, men i slutspelet 2020 har UEFA ändrat reglerna och det kommer inte längre att vara ett land eller länder som arrangerar slutspelet, utan 13 olika städer i Europa. Det är redan beslutat att EM-finalen 2020 kommer att spelas på Wembley stadium i London. Detta stadium har kapacitet för 90 000 åskådare, så det är många som kommer att ha chansen att se EM-finalen live på plats.

Fotbolls EM – Kvalspel

Fram till och med EM i fotboll 2020 var alla länder förutom värdlandet tvungna att kvala in till turneringen. Under de senaste turneringarna har 24 lag deltagit, inklusive värdlandet, och totalt har 53 länder varit med i kvalet till slutspelet. Det finns nio kvalgrupper, där de två bästa i varje grupp direktkvalificeras till slutspelet och detsamma gäller det bästa tredjeplacerade laget från alla kvalgrupper tillsammans. De övriga åtta treorna får sedan spela så kallade playoff-matcher, där de fyra vinnarna får var sin plats i EM-slutspelet. Då man 2020 kommer att spela i 13 olika städer i lika många länder måste även de länder som arrangerar EM-slutspelet kvala in. Det betyder i praktiken att det inte är säkert att ett land kommer att delta i mästerskapet, även om de är med att arrangera det.

Olika landslag

Det finns vissa länder som har egna landslag även om de inte är en egen nationalstat. Detta kan låta märkligt, men så är det. Färöarna, som tillhör Danmark, har till exempel sitt eget landslag i fotboll och det har även Gibraltar, som tillhör Storbritannien. Förutom Gibraltar har Storbritannien ytterligare fyra landslag, även om dessa tillhör samma ögrupp. Dessa är England, Skottland, Nordirland och Wales.

EM-slutspel

EM-slutspelet är det namn som man ofta brukar använda för fotbolls-EM. Denna turnering arrangeras som sagt vart fjärde år. Fram tills 2016 har slutspelet antingen arrangerats av ett eller två länder, men 2020 kommer 13 städer i lika många länder att arrangera turneringen. I EM-slutspelet finns det sex grupper med fyra lag i varje. De olika lagen kommer att spela mot varandra en gång och de två bästa landslagen i varje grupp tillsammans med de fyra bästa treorna går vidare till åttondelsfinalen. Vinnarna här går vidare till kvartsfinalen och vinnarna här till semifinalen. Vinnarna av de två semifinalerna kommer sedan att mötas i finalen.

Historiska fakta om fotbolls-EM

Fram tills nu har 31 olika europeiska länder deltagit i fotbolls-EM. Före detta Sovjetunionen var det första landet som någonsin vann mästerskapet och det var 1960 i en final mot före detta Jugoslavien, men detta var innan turneringen fick sitt nuvarande namn. 1968, som var första gången som turneringen hette UEFA European Football Championship, vann Italien EM-slutspelet mot forna Jugoslavien. Det finns dock länder som inte längre finns kvar och därför inte kan fortsätta tävla och dessa är SFR Jugoslavien, OSS, Sovjetunionen och Tjeckoslovakien.

Vilka länder har då vunnit EM i fotboll under årens lopp? Jo, följande:

 • Spanien – 3 gånger
 • Frankrike – 2 gånger
 • Västtyskland – 2 gånger
 • Portugal – 1 gång
 • Nederländerna – 1 gång
 • Sovjetunionen – 1 gång
 • Italien – 1 gång
 • Tjeckoslovakien – 1 gång
 • Danmark – 1 gång
 • Tyskland – 1 gång
 • Grekland – 1 gång
 • Bästa målskyttar i EM-slutspel genom tiderna är följande:
 • Michel Platini – 9 mål på 5 matcher
 • Alan Shearer – 7 mål på 9 matcher
 • Ruud van Nistelrooy – 6 mål på 8 matcher
 • Patrick Kluivert – 6 mål på 9 matcher
 • Zlatan Ibrahimovic – 6 mål på 10 matcher
 • Thierry Henry – 6 mål på 11 matcher
 • Christiano Ronaldo – 6 mål på 14 matcher

Betting på fotbolls-EM

Fotbolls-EM är ett av världens mest populära sportevenemang och självklart erbjuder alla bettingbolag online odds och live odds på detta evenemang. Det finns möjligheter att betta på alla matcher från kvalmatcherna till och med finalen. Förutom att spela på vem som vinner en match, finns det även betting-möjligheter på vem som kommer att bli bäste målskytt, bäste spelaren i matchen och mycket mer.
Det finns många olika sätt att köra betting på, beroende på om du gör det på en dator eller från din mobila enhet. Många online betting sajter erbjuder möjligheten till live streaming, det vill säga att man kan se fotbollsmatchen live via deras sajt och samtidigt ha möjlighet att köra betting i realtid. Live oddsen kommer då hela tiden att ändras beroende på matchsituationen. Möjligheten att vinna blir därför större när du spelar på live odds än på vanliga odds. Vanliga odds spelar man på innan en match börjar.

Mest spännande är dock att följa en match live direkt på plats som åskådare och känna stämningen runtomkring. Detta är inte så svårt och behöver inte kosta så mycket pengar, då matcherna är i Europa och det går lätt att hitta billiga transportmöjligheter. Det enda du behöver är en smartphone och ha tillgång till ditt favoritbettingbolags mobila sajt eller betting-applikation och självklart internet. Det är dock viktigt när man spelar med live odds att se till att man hela tiden har pengar på sitt bettingkonto, så att du kan göra dina satsningar direkt när du vill. De få minuter som det tar att föra över pengar kan vara avgörande för situationen. Det är också viktigt att komma ihåg att man inte ska spela för mer pengar än man har råd att förlora, då ingen match är helt avgjort förrän slutsignalen har gått.