Att spela på odds är det spelsätt som i teorin ger störst möjlighet till vinst, då oddset visar hur mycket du får utbetalt eller hur mycket du behöver satsa för att vinna en viss summa. Ju lägre oddset är, desto större chans är det att vinna. I Sverige brukar man använda sig av decimalodds. Det kan till exempel vara att oddset är 2.35 att ett visst lag kommer vinna en specifik match och 5.6 att motståndaren kommer vinna. Ju lägre odds ett lag har att vinna, desto större möjlighet har de att vinna.

Med andra ord – om du vill spela säkert ska du spela på lågoddsare, men om du vill ha möjlighet att vinna stort ska du istället spela på högoddsare.

Det finns två olika oddsformer att spela på, nämligen fasta odds och live odds. Fasta odds sätts innan matchen börjar och ändras inte med tiden. Den andra oddsformen är live odds, där oddsen modifieras hela tiden. Som spelare kan du göra satsningar under tiden matchen pågår till och med det att bettingbolaget stänger av funktionen för fler satsningar. Efter det att du har gjort din satsning är dock oddset låst för dig.

Olika sätt att spela på odds

För det mesta pratar man om två olika sätt att spela på odds och dessa är vanliga odds och live odds. Troligtvis erbjuder alla online betting bolag möjligheten att spela på båda sätten.

Vanliga odds – När du spelar med fasta odds betyder det att det slutgiltiga oddset fastställs före till exempel avspark. Fram till dess kan det dock ändras, men så fort matchen sätter igång ändras det inte längre. Det odds du har satsat på ändras emellertid inte, utan det odds som fanns vid satsningen är det du spelar med. Efter matchen har startat finns det dock inga fasta odds längre.

Live odds – när du spelar med live odds ändras dessa hela tiden och du kan göra dina satsningar under tiden till exempel en hockeymatch pågår. Live odds är ofta sämre än de fasta oddsen, då det är lättare att vinna när du spelar med live odds. Mest spännande är det att spela med live odds då du ser matchen live antingen på läktaren, via direktsändning på TV eller genom live streaming inne på bettingsajten. Om du tittar på live streaming som inloggad på bettingbolagets sajt kan du göra dina satsningar direkt där medan du ser på matchen.

Olika oddsformat

Det finns tre olika oddsformat som används när du spelar på odds. De allra flesta online bettingbolag erbjuder alla tre oddsformer, då man har kunder från hela världen och dessa kunder är vana vid olika former.

De tre vanligaste oddsformerna är följande:

Decimalodds – här står oddset utskrivet i decimalform. Detta är också det vanligaste formatet i Sverige. Ju lägre oddset är, desto större sannolikhet är det att det laget vinner. Det kan till exempel vara att ett odds är 2.35, vilket betyder att om man vinner får man utbetalt 2.35 gånger insatsen. Om man till exempel satsar 100 kr får man 235 kr, varav vinsten är 135 kr.

Bråkodds – detta oddsformat kallas även fraktionsodds. I England är detta format det vanligaste och det är ganska lätt att förstå. Oddsen kan bland annat stå som 5/4 eller 1/3. 5:an i det första exemplet visar att du vinner 5 om du satsar 4. I praktiken betyder det att om man satsar 400 kr vinner man 500 kronor och utbetalningen blir då 900 kr. I det andra exemplet betyder det att man vinner 1 om man satsar 3.

Med andra ord – om man satsar 100 kronor vinner man ungefär 33 kr och hela utbetalningen blir på 133 kronor.

Amerikanskt odds – detta oddsformat består av antingen + eller – siffror. Det kan till exempel vara +300 eller -300. Om det står ett plustecken innan siffran visar det hur mycket du vinner om du satsar hundra kronor. Om de står ett minustecken innan betyder det hur mycket du behöver satsa för att vinna 100 kr.

Sporter med odds

Man kan spela på odds på väldigt många sporter. Flest sporter som finns tillgängliga hittar du hos bettingbolag online. Då dessa bolag är globala hittar man sporter med odds från många olika länder.

Bland annat finns följande sporter att spela på:

 • Ishockey
 • Fotboll
 • Tennis
 • Basket
 • Bandy
 • Schack
 • Cricket
 • Golf
 • Rugby
 • Volleyboll
 • eSport
 • Dart
 • Amerikansk fotboll

Sammanfattning

Ett odds visar hur mycket du vinner om du satsar en viss summa eller hur mycket du måste satsa för att vinna en summa. Ju lägre odds, desto lättare att vinna. Decimalodds är det vanliga oddsformatet i Sverige. Som spelare kan du spela med både fasta odds och live odds. Ett fast odds ändras inte efter man har gjort sin insats och ändras inte heller när till exempel en match har startat. På online betting sajter finns odds på massor av olika sporter från hela världen, då detta är globala sajter med aktiva kunder från hela världen.