Fotboll är en av de mest populära sporterna i världen och det finns mer än 100 miljoner aktiva spelare som är registrerade i olika fotbollsförbund. Europa och Sydamerika anses vara de två världsdelar där de bästa och största fotbollsligorna finns och i många av länderna i dessa världsdelar är fotboll nationalsporten. De europeiska ligorna är dock mer populära och de bästa spelarna spelar just där, även om många av de bästa spelarna kommer från Sydamerika. Man kan bland annat se det genom rankningarna av klubblag och landslag i världen, bland annat vad gäller världsmästerskapet i fotboll för klubblag. Där går nämligen de deltagande lagen från Europa och Sydamerika in i cupen direkt i semifinalen och lag från dessa två världsdelar har vunnit finalen varje gång.

Fotbollsligor i Europa

Traditionen säger att fotbollen kommer från England och sedan har spridit sig till andra delar av världen. Hur som helst är fotboll bland de största sporterna i Europa och här finns många bra fotbollsligor. Traditionellt sett har Sydeuropa haft bättre fotbollsligor än i norra Europa och detta kanske inte är så konstigt. Det är bara att se på klimatet. Det är betydligt skönare och mer motiverande att spela i strålande sol än regn… Det finns dock undantag, bland annat England och Premier League som anses vara en av de bästa ligorna i Europa. Vilka räknas då till de största ligorna i Europa?

Jo, följande:

England (Premier League) – grundades 1992 och anses vara en av världens mest populära fotbollsligor. Under åren 2004 – 2016 hette ligan officiellt Barclays Premier League, då dessa var huvudsponsorer. Enligt UEFA:s rankning är Premier League den tredje bästa ligan i Europa. Rankningen bygger på resultatet i europeiska cuper under de fem senaste åren. De fyra bästa lagen varje säsong är direktkvalificerade till Champions League. Totalt har 49 klubbar spelat i Premier League sedan den grundades. Ryan Giggs är den spelare som har spelat flest matcher i Premier League med 632 stycken och flest mål har Alan Shearer gjort, nämligen 260 stycken. Manchester United har vunnit ligan 20 gånger.

Tyskland (Bundesliga) – grundades 1963 och anses vara en av Europas bästa och mest populära fotbollsligor. Fotbollsmatcherna från ligan kan ses i över 200 länder runtomkring i världen. I ligan spelar det 18 lag. Totalt har 43 olika lag vunnit Bundesliga och utav dem har Bayern Munchen vunnit 26 titlar. Karl-Heinz Körbel är den spelare som har spelat flest matcher, nämligen 602 stycken, och bästa målskytt är Gerd Müller med 365 fullträffar. Bundesliga rankas på 2:a plats av alla fotbollsligor i Europa.

Spanien (La Liga) – 1929 bestämdes det att man skulle skapa en spansk fotbollsliga och den anses av många vara den bästa ligan i hela världen och rankas också på 1:a plats bland fotbollsligor i Europa. I spanska La Liga spelar 20 lag. 9 klubbar har vunnit ligan sedan den grundades. Real Madrid, som räknas av många som världens bästa fotbollslag, har vunnit ligan hela 33 gånger. Barcelona, som även det är ett av världens mest populära och bästa lag, har vunnit ligan 24 gånger. De fyra bästa lagen i ligan är direktkvalificerade till Champions League. Andoni Zubizarreta är den fotbollsspelare i Spanien som spelat flest matcher, nämligen totalt 622 stycken. Flest mål i ligan står Lionel Messi för, som fram tills 2017 har gjort 361 mål.

Sverige (Allsvenskan) – första året som Allsvenskan spelades var 1924. Den ersatte svenska mästerskapet i fotboll, som var en utslagsturnering (cup) och grundades redan 1896. I Allsvenskan finns det 16 lag, där alla möts i ett dubbelmöte och det lag som vinner ligan blir svenska mästare. Allsvenskan rankas på 23:e plats av UEFA. Inga lag från Allsvenskan kvalificeras direkt till Champions League, utan vinnaren får vara med i kvalet till Champions League. Malmö FF är det lag som har vunnit Allsvenskan flest gånger, nämligen totalt 23 gånger. Sven Andersson är den spelare som har spelat flest matcher i Allsvenskan, totalt 431 stycken. Sven Jonasson är den spelare med mest fullträffar, i allt 254 stycken.

Andra stora ligor i Europa är bland annat den italienska, holländska och franska ligan.

Fotbollsligor i Sydamerika

Många av världens bästa spelare inom fotboll kommer från Sydamerika. Därför är dessa ligor intressanta och anses även vara några av världens bästa. Många av deras spelare som har gjort karriär i Europa återvänder sedan till sina tidigare klubbar i Sydamerika för att ge tillbaka. Vilka är några av de bästa ligorna i Sydamerika?

Jo, följande:

Argentina (Primera División) – grundades 1891 och är den högsta fotbollsligan i Argentina. Den argentinska ligan rankas som en av de bästa i världen. 28 klubbar finns med i ligan och alla lag möter varandra i en hemma- och en bortamatch. Antalet lag varierar mellan säsongerna, beroende på hur många lag som flyttas ned till andra ligan eller lag som flyttas upp till högsta ligan. River Plate är det lag som har vunnit ligan flest gånger med totalt 36 titlar.

Brasilien (Brasileirão) – grundades 1971 och är rankad som en av världens bästa ligor. Från Just Brasilien kommer många av världens bästa fotbollsspelare och lag från Brasileirão har vunnit världsmästerskapet i klubbfotboll många gånger. 20 klubbar finns med i ligan. Santos och Palmeiras är de två lag med flest titlar med 8 var. Santos är det enda fotbollslaget i världen som har lyckats med att göra över 10 000 mål.

Det finns även andra bra och stora ligor i Sydamerika, såsom Uruguay, Chile, Peru och Paraguay.

Betting på de största ligorna

Självklart finns det möjlighet att köra betting på alla stora fotbollsligor runtomkring i världen. De allra flesta online bettingbolag erbjuder både odds och live odds. Många av dessa matcher kan man även se genom live streaming på bettingsajterna. Man kan också köra betting på språng, tack vare att de allra flesta betting online sajter även har mobilanpassade sajter eller speciella appar där man kan satsa. Det är dock viktigt att inte spela med pengar som man inte har råd att förlora, då ingen match är klar innan slutsignalen har gått, oavsett hur matchsituationen ser ut för tillfället.